4 Tem 2012

Yardımcı Üreme Tekniklerinde Hasta Menfaatli İşlem, Embriyo Dondurmada Yeni Yaklaşım: Vitrifikasyon (Camlaştırma)


     Üreme ile ilgili hücrelerin dondurulması  ile ilgili çalışmalar 65 yıl öncesine dayanmaktadır. Yardımcı  üreme tekniklerinde  dondurma ile ilgili ilk  gebelik, 1983 yılında 3. gün  embriyosunun (8 hücreli)  transferi ile başarılmış ancak doğum ile sonuçlanan gebelik  1985 yılında 5.gün embriyosunun (blastokist aşaması) dondurulduktan sonra çözülmesi ile gerçekleşmiştir.

     Ülkemizde ise Sağlık Bakanlığı tarafından 1996 yılında çıkarılan yönetmelik ile yardımcı üreme tekniklerinde embriyoların dondurulma izni  verilmesini takiben  ilk defa 1997 yılında  Ankara Sevgi Hastanesinde ekibimiz tarafından ilk gebelik ve sonrasında  ikiz bebek doğumu  gerçekleştirilmiştir. Bugünde Ankara Tüp bebek Merkezi çatısı altında dondurma çözme işlemleri  ekibimiz tarafından başarı ile sürdürülmektedir.

     Yardımcı üreme tekniklerinde dondurma işlemi en çok transfer sonrası elde kalan fazla embriyoların dondurulmasında uygulanmaktadır.  Bilindiği üzere tüp bebek işlemlerinde uygulanan tedavi sonrası çok sayıda yumurta geliştirilerek döllenmeleri sağlanır. Transfer gününde ileride gebelik elde edilebilinecek ve bebek olma olasılığı yüksek olan embriyolardan hasta yaşına göre 2 veya 3 tanesi  transfer için seçildikten sonra benzer kalitede olan arta kalan embriyolar çiftlerin rızası sonrası dondurulmaktadır. 
     Bu uygulama çiftlere önemli kazanım sağlamaktadır. Tedavi sonrası uygulamasında gebe kalamayan veya tekrar ikinci bir çocuk için tüp bebek denemesi yapmak isteyen çiftlerin, yeniden ilaç tedavisine gerek kalmadan bu şanslarını kullanabilmeleri hem ekonomik hem de fazla hormon alınımı olmadığından daha fizyolojiktir. 

     Elde kalan embriyoların değerlendirilmesi dışında dondurma işlemi ikinci sıklıkta; tüp bebek tedavisi alan kadınların bir kısmında yumurtlama tedavisinde kullanılan hormonların neden olduğu yumurtalıkların fazla uyarılmasıyla görülebilen ve özellikle embriyo transferinden kısa süre sonra vücutta aşırı sıvı toplanmasıyla ortaya çıkan “Klinik Ovaryen Hiperstimulasyon Sendromu” bulgularından korumak amacıyla,  embriyo transferi yapılmayarak  tüm embriyoların dondurulması ya da az sayıda transfer yapılarak   geri kalanların dondurulması şeklinde,  uygulanmaktadır. 

     Ayrıca embriyoların tutunma yeri olan rahim dokusunun yeteri kadar kalınlaşmaması ya da aşırı kalınlaşması,  bu dokudan kaynaklanan polip gibi tümörlerin olması veya enfeksiyon gibi embriyo transferinin gerçekleştirilmesinin uygun olmadığı, durumlarda da dondurma işlemi  yapılmaktadır.
Yine erken yaşlarda kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi) görecek olan kişilerde, kişinin doğurganlığını korumak  amacıyla veya embriyo transferi yapılacağı günde kadının  aşırı  ateşlenmesi  sonucu  gebe kalma olasılığını azaltacak durumlarda koruyucu olarak dondurma işlemi yapılmaktadır.

     Tüm bu uygulamaların dışında ülkemizde yasal olmayan ancak yurt dışında bazı ülkelerde uygulanan yumurta, embriyo bağışı gibi işlemlerde de alıcı verici arasında eşleme sağlamak amaçlı yoğun olarak dondurma işlemi yapılmaktadır.

     Dondurma çözme işleminde temel prensip yumurta veya embriyo içindeki suyun donup buzlanma yaparak hücreye zarar vermesini engellemektir. Bunun için dondurma öncesi hücre dondurma koruyucu sıvılara konularak önce sıkılarak içindeki suyun dışarı çıkması sağlanır ve su yerine koruyucu sıvılar hücre içine girer ve hücrenin bütünlüğünü korur. Çözme işleminde de dondurmanın tersi olarak koruyucu sıvı hücreden çıkar ve hücrenin yaşamına devam ettireceği sıvı ve mineraller içeri girer.

     Günümüzde dondurma yöntemi olarak 2 teknik kullanılmaktadır. Birincisi yavaş dondurma tekniği, diğeri ise vitrifikasyon denilen  ultra hızlı dondurma tekniğidir. Çözme işleminde ise teknik her iki dondurma yönteminde birbirine benzer hızlı çözme şeklinde yapılmaktadır.

     Yavaş dondurma tekniğinde programlanabilir dondurma cihazı kullanılmaktadır. Embriyolar koruyucu sıvılarla birlikte özel imal edilmiş taşıyıcılara konularak önceden programı belirlenmiş cihaz tarafından dondurulur. Dondurma cihazı embriyoları oda sıcaklığı ısısından -80oC kadar  -2 oC/dak ile -0,3 oC/dak kademeli soğutma hızı ile soğutur. -80 oC ısıya ulaşıldığında embriyolar hızlıca makineden çıkarılarak sıvı nitrojen içine (-196 oC) konulur ve özel saklama tanklarında saklanır.

     Vitrifikasyon yönteminde ise dondurma cihazı kullanılmamaktadır. Bu yöntemde daha yoğun konsantrasyonlu koruyucu sıvılar kullanılır. Bu sıvı içindeki embriyo yine özel geliştirilmiş taşıyıcılara konularak direk sıvı nitrojen içine (-196 oC) konulur. Bu işlemde dondurma hızı    -20000 oC/dak. olmaktadır. Kullanılan sıvıların özelliği nedeniyle donma sonucu suyun katılaşarak kristalleşmesi  ile oluşan buz matlaşması vitrifikasyon yönteminde oluşmamakta, donan sıvı saydamlığını koruduğundan bu yönteme “camlaştırma” adı verilmektedir.

     Vitrifikasyon yöntemi yavaş dondurmaya göre daha avantajlıdır. Özellikle 3.gün embriyolarında ve blastokist aşamasında hücre içi sıvı miktarı daha fazla olduğundan, bu yöntemde kullanılan yüksek konsantrasyonlu koruyucu sıvılar hücre içi sıvısının daha çok ve daha hızlı olarak dışarı çıkmasına neden olur. Sonuçta hücre içinde su kalmadığından ve hücre dışında da koruyucu sıvıların özelliğinden  dolayı hücreye baskı yapabilecek  buz kristallerinin oluşması engellenerek  hücre hasarı azalmaktadır. Yine bu yöntemde yavaş dondurmaya göre hücrelerin koruyucu sıvılarda kalma süresi daha kısa olduğundan bu sıvılara karşı oluşacak hücre hassasiyeti de azalmaktadır.

     Vitrifikasyon yönteminin avantajlı olması yapılan dondurma işleminin sonucunu da başarılı yönde etkilemektedir. Yurt dışında çeşitli ülkelerde yapılan çalışmalarda 3.gün dondurmalarında (8 hücreli aşamasında) yavaş dondurma sonrası çözmede % 15 - 60 oranları arasında canlılık,  % 17  oranında klinik gebelik elde edilirken vitrifikasyon yönteminde çözme sonrası canlılık  % 90- 95, klinik gebelik ise %35 oranında elde edilmiştir. 

     Yine yurt dışı merkezlerde blastokist aşamasında, 5. günde gerçekleştirilen yavaş dondurma - çözme sonrasında canlılık %84 oranında, gebelik ise %43–53 oranlarında elde edilmiştir. Aynı dönemin vitrifikasyon yöntemi ile gerçekleştirilen dondurma çözme işlemleri sonucunda ise canlılık %90-96 oranlarında bulunurken, % 49- 53 oranlarında gebelik elde edilmiştir.

     Özel Ankara Tüp Bebek Merkezinde de dondurma işleminin hasta lehine bir işlem olduğuna inanıldığından özellikle yumurta sayısı uygun olan hastalara mutlaka önerilmekte ve çiftlerin rızası doğrultusunda işlem uygulanmaktadır. Dondurma tekniği olarak da 3 ve 5. gün dondurmalarında yurt dışı merkezlerin sonuçlarıyla benzer sonuçlar elde edildiğinden vitrifikasyon yöntemi uygulanmaktadır. Embriyo sayısı ve kalitesi iyi olan hastalarda, kültür ortamına bağlı oluşabilecek kayıpları da minimuma indirmek amacıyla 5.gün transferi ve dondurması yerine 3.gün embriyo transferi sonrasında geri kalanları dondurma prosedürü öncelikli olarak tercih edilmektedir.


Dr.Eran Sözen
Ankara Tüp Bebek Merkezi Laboratuvar Sorumlusu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder