10 Tem 2012

Gebelik ve Mikrobik Hastalıklar


       Annenin gebeliğin ilk üç ayı içerisinde geçirebileceği bazı enfeksiyonlar bebekte önemli bozukluklara neden olabilir. Özellikle, Kızamıkçık gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde geçirilirse bebekte ciddi sorunlara yol açabilir. Böyle bir durum gerçekleşirse gebelik sonlandırılmak durumunda kalınır. 

       Kızamıkçık enfeksiyonu için toplumun önemli bir kısmı bağışıklık oluşturmuştur. Gebelik öncesi yapılacak basit bir kan testiyle bağışıklığın olup olmadığı kolayca anlaşılır. 

       Bağışık olmayan, risk altındaki anne adaylarına aşı olmaları ve 3 ay bekledikten sonra gebe kalmaları önerilir.

       Ayrıca daha çok enfekte olmuş çiğ sebze ve  çiğ etten geçen Toxoplasmosis gebelik için bir sorundur. Aşı ile korunulması mümkün değildir. Çiğ et yememek, sebze ve meyveleri iyi yıkayarak tüketmek, el temizliğine dikkat etmek korunma için önemlidir. 

       Eğer önceden toxoplazmosis geçirmiş iseniz bağışık olduğunuzdan endişe etmenize gerek kalmayacaktır. Bu durumda yine kan testleri ile anlaşılabilir.

       Sarılık virüsleri de gebelik öncesinde araştırılabilir, gebelik ve doğum döneminde hastane ile teması artacak kadınlara gerekli ise Hepatit B aşısı uygulanabilir. Aşı programının gebelik sırasında da devam etmesi sorun oluşturmaz.
      
       Bazı viral hastalıklarda gebelik döneminde önemli olabilir ancak onların taranması önerilmez. Genel prensip olarak gebelerin viral enfeksiyonların sık görüldüğü dönem olan küçük çocuklarla yakın teması önerilmez. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder