11 Tem 2012

Tiroid gebeliği etkiliyor mu?


        Amerikan Endokrinoloji Topluluğunun 2012 yılında yapılan toplantısında sunulan bir çalışmaya göre,  gebeliğin erken döneminde hafifte olsa tiroid hormon bozukluğu olan gebelerde düşük olasılığı 2 kat artarken; doğumda bebek ölümü olasılığı 7 kat artmaktadır. 

        Hipotiroidizm, düşük, doğumda bebek ölümü, düşük doğum ağırlıklı bebeklerle karşılaşma olasılığını arttırmaktadır. Bu risklerin ortaya çıkma olasılığı,  hipotiroidizmin sessiz(subklinik) olduğu durumlar için henüz belirsizdir.

        Christian Medical Collage’da yapılan ve gebeliğinin ilk 3 ayında olan, 1000 tane gebenin tiroid problemlerini inceleyen söz konusu araştırma Dr. JJ Jacop tarafından yürütülmüştür. Hastalar TSH hormonunun 2,5 mIU/ml üzerinde olduğu normal grup ve TSH seviyesinin 2,5- 4,0 mIU/ml olduğu hafif hipotiroidi grubu olarak ikiye ayrılmıştır.

        Hafif hipotiroidisi olan grupta düşük yapma ihtimali ve ayrıca 20. gebelik haftasından sonra bebek kaybı yaşama olasılığı, belirgin olarak daha fazla saptanmıştır. Bu iki hasta grubu anneleri incelendiğinde bir farklılık görülmemiştir. Hipotiroidisi olan grupta, düşük doğum ağırlıklı bebekler normal gruba göre anlamlı şekilde fazladır. Bunun yanı sıra hipotiroidik grupta yenidoğan sarılığı belirgin olarak daha fazla izlenmektedir.
 
        Sonuçta; çalışmayı yürüten araştırmacılar, düşüklerde, doğum sırasında bebek kayıplarında ve gebeliklerin ilk 3 ayında tiroid fonksiyonlarının incelenmesi gerektiğini savunmakta ve bunu hastalarına önermektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder