6 Tem 2012

Appendektomi gebe kalmayı engelliyor mu?


      Üreme alanındaki uzmanların inançlarının aksine, yeni bir araştırma appendektomi geçirmiş olmanın kadınların gebe kalma şansını etkilemediğini gösteriyor.

      İngiliz araştırmacılar apandisitleri alınmış kadınların, bu çokça yapılan cerrahiyi geçirmemiş kadınlara göre daha fazla gebe kaldıklarını saptadılar. 

      Bu çalışmanın sonuçları, araştırma içerisinde yer almayan uzmanlarca da dikkat çekici bulundu. Bu uzmanlar appendektomi geçirmiş olmayı her zaman bir risk faktörü olarak değerlendirdiklerini, bu çalışmanın onlara hastaları risk grubuna sokmalarının gerekli olmadığını gösterdiğini söylediler. Ancak appendektomi geçirmenin gebelik şansını artırdığı sonucuna da varılmaması gerektiği konusunda da uyardılar.

      Buna karşın olarak rüptüre (patlamış) apandisit iltihapları ve pelvik enfeksiyonlar gebe kalma şansını oluşturabilecekleri yapışıklıklarla olumsuz etkileyebilirler.

      Dr. Sami Shimi, araştırmalarında appendektomi geçiren kadınların daha yüksek oranda gebe kaldıklarını saptamalarının kendisini de çok şaşırttığını ifade etti.

      Bu araştırmanın 76 000’den fazla kadının sonuçları üzerinde yapıldığı, ancak bu şekilde geriye dönük olarak tıbbi kayıt incelemesi ile yapılan çalışmaların birçok zayıf yönünün bulunabileceğinin dikkatten kaçırılmaması gerektiği uzmanlarca ifade edildi.

      Dr. Shimi, bir kadın appendektomi geçirirse ileride gebe kalma sorunu yaşayabileceğinden korkmamalıdır dedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder