28 Haz 2012

IVF (Tüp Bebek) Hakkında Sık Sorulan Sorular

A Yumurta Toplama İşlemi Öncesinde

1.  Benim ve eşimin yaptırmamız gereken ön testler nelerdir?
İhtiyacınız olan tüm testlerin listesini ana sayfadaki linklerde bulabilirsiniz. Lütfen bu testlerin bazılarının yıllık olarak tekrarlanması gerektiğini unutmayınız.

2.  Biz Ankara dışında yaşıyoruz. Testlerimizi bulunduğumuz yerde yaptırabilir miyiz ?
IVF ekibi olarak testlerinizin ilk muayene sırasında merkezimizde yapılmasını tercih ediyoruz. Ancak bir zorunluluk doğarsa lütfen bunu sizi takip eden doktorun bilgisi doğrultusunda yapınız.

3.  Spermiyogram için örnek verme sırasında ciddi güçlük yaşıyorum, ne yapmalıyım?
Lütfen bu konuda doktorunuz aracılığı ile androloji laboratuvarı ile iletişime geçin. Size gerekli öneri ve yardım sağlanacaktır.

4.  Daha önce çektirdiğim bir rahim filmim (histerosalpingografi - HSG) var, yeni bir HSG gerekli mi?
Hayır, eğer bu işlemden sonra bir operasyon geçirmediyseniz ve 3 yıldan daha yeni tarihli bir filmse yeni bir HSG gerekli değildir.

5.  İlaçlarımı ne zaman ve nasıl kullanacağımı kimden öğreneceğim?
Doktorunuzun tetkik sonuçlarınıza göre size özel olarak belirleyeceği tedavi şeması, bu konuda yetişmiş bir hemşire tarafından size anlatılacak ve sorularınız yanıtlanacaktır.

6.  Enjeksiyonla kullanılacak ilaçların nasıl uygulanacağını bilmiyorum, ne yapmalıyım?
Biz enjeksiyonlarınızın kendiniz tarafından veya eşiniz tarafından size uygulanmasını tercih ediyoruz. Genelde cilt altı enjeksiyon şeklinde kullanılan ilaçların uygulamasını öğrenmek kısa sürede mümkündür. Bu işlemi yapmak istemiyorsanız bile nasıl yapıldığını bilmeniz size bu işlemi uygulayacak üçüncü kişileri kontrol etmeniz açısından önemlidir. Hemşirelerimizin size verecekleri kurslara katılmanızı öneririz.

7.  Kullanacağım ilaçlar yumurtalık kanserine neden olur mu?
Bugüne kadar üremeye yardımcı ilaçlarla yumurtalık kanseri arasındaki ilişkiyi kesin olarak gösterebilen bir bilgi yoktur. Yumurtalık kanseri kadınlarda beşinci en sık görülen iç organ kanseridir. Tanının konulduğu ortalama yaş 50-59'dur. Ailesinde yumurtalık kanseri öyküsü olanlar ve endüstriyel toplumlarda yaşayan kadınlarda riskin daha fazla olduğu; gebelik, emzirme ve doğum kontrol hapı kullanımının riski azalttığı bilinmektedir.

B Yumurta Toplama İşlemi Sırasında

8.  Yumurta toplama işlemi (OPU) ne kadar zaman alır?
Bu işlemin ne kadar süreceği yumurtalıklardaki follikül sayısı ile ilişkilidir. Fakat ortalama 10 dakika sürdüğü söylenebilir. İşlem öncesi hazırlıklar ve işlem sonrasındaki dinlenme periyodunu da gözeterek minimum 3 saatinizi bu işleme ayırmanızı öneririz.

9.  Yumurta toplama ağrılı bir işlem midir?
Yumurta toplama, hiçbir ilaç kullanılmadan da yapılabilen çok ağrılı olmayan bir işlemdir. Ancak günümüzde damar yoluyla kullanılan sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlarla en az rahatsızlıkla uygulanmaktadır. Ayrıca tamamen uyumak isteyen hastalar anestezi doktoru tarafından uyutulmaktadırlar.

10.  Yumurta toplama işlemi sonrasında kendimi nasıl hissedeceğim?
Anestezik ilaçlarının etkisi ile uyku halinden sık yakınılmaktadır. Karında rahatsızlık hissi olabilmektedir. Kendinizi yeterince iyi hissediyorsanız ertesi gün işinize dönebilirsiniz.

11.  Eşimin semen örneğini ne zaman vermesi gerekecek?
Yumurtaların toplanacağı gün eşinizden de semen örneği alınacaktır. Embriyolog size kesin zaman hakkında bilgi verecektir. Bu işlem sırasında kullanmanız için özel bir odamız mevcuttur. Eğer özel bir probleminiz varsa yumurta toplama işleminden önce embriyoloğa bilgi veriniz.

12.  Her follikül bir yumurta içerir mi?
Hayır. Fakat, bazen eğer çok sayıda follikül mevcutsa tümünü doğru olarak saymak mümkün olamaz. Bu durumda ultrasonografide gördüğümüzden daha fazla yumurta elde edilebilir. Ancak, ultrasonografide yalnızca birkaç follikülün var olduğu durumlarda maalesef yumurta da elde edilemeyebilir.

C Yumurta Toplama İşlemi Sonrasında

13.  Her yumurta döllenir mi?
Ortalama döllenme oranı %75 olarak gerçekleşmektedir. Bazı çiftlerde daha yüksek oranda döllenme gerçekleşirken, nadiren de maalesef hiç döllenme olmamaktadır.

14.  Embriyolar ne zaman dondurulur?
Dölenme gününden altıncı güne kadar IVF ekibinin uygun göreceği herhangi bir günde dondurulabilirler.

D Embriyo Transferi Sonrasında

15.  Dondurulan embriyolar ne kadar saklanabilir?
Kimse bu sorunun kesin cevabını bilmemektedir. Ancak ülkemizdeki kanunlar bu süreyi beş yıl ile sınırlandırmıştır. Bu sürede hatta çok daha uzun sürelerde saklamanın da başarılı olarak mümkün olduğunu önceki tecrübelerle biliyoruz.

16.  Transferimden sonra arta kalan tüm embriyolar dondurulacak mı?
Tüm embriyolar her zaman istenen gelişmeyi gösteremezler. Dondurma işlemi için hepsinin gelişiminin ve görünümünün beklenen düzeyde olması gerekir. Embriyo transferi gününden önce dondurulmuş embriyonuz varsa transfer işlemi sırasında bilgilendirileceksiniz. Eğer daha sonraki günlerde bu işlem yapılacak olursa embriyoloğumuz size telefonla bilgi verecektir.

17.  Ben araba sürmek, yürümek, işe gitmek gibi normal aktivitelerime ne zaman başlayabilirim?
Transferden iki gün sonra normal aktivitelerinize dönebilirsiniz. Eğer işiniz çok stresli ve yorucu ise bu konuyu doktorunuzla konuşmanızı öneririz.

18.  Ne zaman cinsel ilişkide bulunabiliriz?
Gebelik testinin sonucunu alana kadar cinsel ilişkide bulunmamalısınız.

19.  Transfer sonrasında ne kadar istirahat etmeliyim?
Bir yatakta rahat ettiğiniz pozisyonda uzanabilir, bir sandalyede oturabilirsiniz. Tuvalet ve benzeri durumlar dışında bir-iki gün boyunca istirahat etmeniz yeterlidir.

20.  Uzak bir yerde oturuyorum, evime ne kadar zaman sonra dönebilirim?
Eğer merkezden arabayla iki saatten daha uzak bir mesafede oturuyorsanız, merkeze yakın bir otelde en azından bir gece konaklamanızı öneririz.

21.  Ne zaman banyo yapabilirim?
22.  Transferden bir gün sonra ılık bir duş alabilirsiniz. Sıcak banyodan kaçınmanızı öneririz.

E Tüp Bebek İşlemi Sırasında Oluşabilecek Riskler Nelerdir?

23.  Yakın ve dikkatli takibe rağmen yumurtalıklar aşırı uyarılabilir (OHSS).
24.  Çoğul gebelikler oluşabilir.
25.  Kaçınılmaz olarak, yumurta toplama işlemi sırasında metal iğneler kullanılır. Bu da mesane, barsak, rahim, fallop tüpleri ya da damar yaralanmaları için potansiyel bir risk oluşturur. Basit bir problem oluşabileceği gibi hastaneye yatmayı gerektirebilecek içeriye kanama ve / veya enfeksiyon meydana gelebilir. Bu risk 1/1000' den azdır.
26.  Karın içi yapışıklıklar ve / veya teknik sebepler yumurtalıklardan yumurta toplamayı engelleyebilir.
27.  Yumurta toplama işleminden önce, kendiliğinden yumurtlamanın olmasına bağlı olarak bu işlem yapılamayabilir.
28.  Yumurta kistlerinin aspirasyonundan hiç yumurta elde edilemeyebilir ya da elde edilen yumurtaların tümü olgun olmayabilir. Bu da embriyo oluşumunu engelleyebilir.
29.  Toplanan yumurtalar normal olmayabilir.
30.  Semen örneği çok kötü kalitede olabilir ve işlem için kullanılamayacak özellikler taşıyabilir.
31.  Yumurtalar döllenmeyebilir.
32.  Döllenen yumurtalar bölünüp embriyo oluşturmayabilir.
33.  Embriyolar normal olarak gelişmeyebilir. Eğer embriyolar gelişmiyorsa veya canlı değillerse, çiftle de görüşülerek transfer işlemi yapılmayabilir.
34.  Embriyonun rahim içine yerleştirilmesi teknik olarak güç veya imkansız olabilir. Bu istenmeyen durum genelde yapısal (anatomik) bozukluklardan kaynaklanır.
35.  Transfer edilen embriyoların bir kısmı ya da hiçbiri rahim duvarına tutunmayabilir.
36.  Rahime tutunan (İmplante olan) her embriyo her zaman normal olarak gelişip doğuma kadar ulaşamayabilir.
37.  Tıbbi cihaz arızaları, enfeksiyon, insan hataları ya da öngörülemeyen faktörler yumurtaların, sperm örneklerinin ya da embriyoların kaybına veya zarar görmesine yol açabilir.

Tüp Bebek Pahalı Bir Yöntem midir ?
Bu yöntem çok iyi yetişmiş tıbbi personel ve son derece modern tıbbi cihazlar gerektirir. Kullanılan tüm tıbbi cihaz ve sarf malzemelerinin hemen tümü ithal edilmektedir. Ayrıca malzemelerin çoğu tek kullanımlık olup işlem sonrası atılmakta ve yeniden kullanılmamaktadır.
Maliyeti arttıran bu nedenlere rağmen merkezimiz fiyatları Türkiye ortalamalarındadır.
Size yapılacak uygulamanın maliyeti ilk görüşmenizden sonra yetkili birim tarafından size açıklanacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder