4 Tem 2012

Ağrı kesiciler düşük riskini arttırır mı?

      Haziran 2012 tarihinde Obstetrics & Gynecology dergisinde, 2700’den fazla gebe üzerinde yapılan prospektif toplum-tabanlı kohort araştırması yayınlandı. Erken gebelik döneminde, nonsterodial anti-inflamatuar ilaçların kullanımı spontan düşük riskini arttırmıyor. 

      Daha önce yapılan ve araştırma yöntemleri açısından bazı sınırlamaları olan çalışmalar, NSAİ ilaçların düşük için potansiyel bir risk faktörü olabileceğini ifade etmekteydiler. Epidemiyolojist Digna Velez Edwards liderliğindeki araştırma grubu 2004 – 2010 tarihleri arasında, 2780 gebenin sonuçlarını değerlendirdiler. 

      Son adet tarihi ile gebeliğin ilk 6 haftasını kapsayan dönemde NSAİ ilaç kullandığını bildiren 1185 (% 43) gebe çalışma grubunu oluşturdu. Tüm grupta 367 (%13) spontan düşük görüldü. NSAİ ilaç kullanımı ile düşük arasında bir ilişki bulunamadı. Anne yaşı da bu ilişkiyi etkilemedi. 

      İlaçları içeriklerine göre gruplara ayırarak yaptıkları incelemede aspirin (salisilat) kullananlarda bazı bulgulara ulaşsalar da bunlar istatistiksel olarak anlamlı olmadı. NSAİ ilaç kullanımının 0 – 7 güne kadar olduğu durumlar düşükle ilgili bulunmadı. Sınırlı sayıda gebede çalışılmış olsa da direkt bir ilişki bulamadıklarını daha yüksek doz ve sürelerin farklı riskler oluşturabileceğini belirttiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder