16 Tem 2012

IVF'de erkeklere uygulanabilecek işlemler

       Eğer bir erkeğin semen örneğinde hiç sperm yoksa (azoospermi) bu durumda doğrudan doğruya mikroenjeksiyon işlemi uygulanamaz. Azoospermik erkeklerde dışarıya sperm çıkarılamamasına karşın testis dokusu içerisinde ya da spermi taşıyan kanallarda sperm bulunma olasılığı vardır. Bu erkeklerden cerrahi olarak elde edilen spermlerin mikroenjeksiyon işleminde kullanımı ile gebelikler elde edilebilmektedir.

       Mikro-TESE

       Semen örneğinde hiç sperm bulunmayan ve aynı zamanda kanallarda da tıkanıklık olmayan erkeklerde yumurtalıklardan (testis) sperm bulma işlemidir. Bu işlem erkekte semen örneğinin tümünde spermlerin hareketsiz olması durumunda (total immotilite) hareketli ya da daha fazla oranda canlı spermler bulabilme umuduyla da yapılabilir. TESE yapılacak olan çiftlerde kadından yumurta toplanacağı gün ya da bir gün önce öncelikle erkek ameliyata alınır. 

       Lokal ya da genel anestezi altında doktor tarafından testislerden alınan doku örnekleri laboratuvara gönderilerek içerisinde sperm olup olmadığı araştırılır. Sperm bulununcaya kadar ya da sperm olmadığına kanaat getirinceye kadar doku örneği alınmaya devam edilir (multiple biyopsi, çoklu biyopsi). Son yıllarda sperm bulunma şansını artırmaya yönelik olarak kullandığımız mikro-TESE, TESE sırasında spermlerin yapıldığı kanalcıkların (tübül) operasyon mikroskobu altında incelenmesi ile işlemin yönlendirilmesi olarak adlandırılabilir. 

       Eğer sperm bulunduysa kadının yumurtaları toplanarak mikroenjeksiyon işlemi yapılır. Eğer sperm bulunamadıysa kadının yumurtaları toplanmaz ve tedavi basamaklarına son verilir. Yumurtalıkların aşırı uyarılma riskinin (OHSS) olduğu durumlarda TESE işleminde sperm bulunamasa da hastanın eşini koruma amaçlı yumurta toplama işlemi yapılabilir.

       Alternatif olarak kadın işleme hazırlanmadan erkekte biyopsi yapılmakta ve alınan örnek patolojik inceleme yanında sperm olup olmadığının araştırılması için androloji laboratuvarına gönderilmektedir. Bu örnekte sperm gözlenmesi halinde doku dondurularak saklanmaktadır. Kadının tedavisi tamamlanıp yumurtaların toplanacağı gün veya bir gün önce dondurulan doku çözülerek bulunan spermlerle ICSI yapılmaktadır. Burada sperm bulunursa bir müdahale ile birden çok deneme yapma şansı doğmakta ayrıca eğer sperm yoksa kadın gereksiz tedaviye ve strese maruz kalmamaktadır.

       Bu uygulamanın tek ve en önemli dezavantajı çözme işlemi sırasında sınırlı sayıda sperm olan vakalarda spermin bulunamama riskidir.


       TESA/TEFNA (Testicular Sperm Aspiration/ Testicular Fine Needle Aspiration)

       Testisten sperm elde etme işlemi açık ameliyata gerek kalmaksızın ince iğne yardımıyla yapılabilmektedir (TESA ya da TEFNA). Özelikle epididim enfeksiyon nedeniyle hasar görmüşse ve hareketlilikle beraber sperm canlılığı düşükse tercih edilir. Yine lokal anestezi atında gerçekleştirilir.


       MESA/PESA (Microsurgical/Percutan Epididymal Sperm Aspiration)

       Sperm taşıyan kanalların doğuştan ya da sonradan geçirilen çeşitli hastalık, travma veya ameliyatlara bağlı olarak tıkanması sonucunda semende hiç sperm bulunmamasına obstrüktif azoospermi denir. Bu durumunda erkeklerin kanallarından lokal yada genel anestezi altında mikrocerrahi yöntemiyle (MESA) veya direkt ciltten iğneyle girerek (PESA) sperm elde edilmesi işlemleridir.

       Ankara Tüp Bebek Merkezinde tüm bu işlemler deneyimli uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır. Bu işlemler için merkezimizde yatmanıza gerek yoktur ve her hangi bir sorun çıkmadığı takdirde işlemden sonra bir süre dinlenip evinize gidebilirsiniz. Eğer yapılan uygulama sonucunda gebelik elde edilemezse TESE ya da MESA gibi işlemlerin tekrar yapılması mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder