27 Haz 2012

Kısırlık (İnfertilite) nedir?

       Gebelikten korunmaksızın, bir yıl süreyle düzenli bir cinsel yaşama rağmen gebe kalamama durumuna kısırlık (infertilite) denir. Ortalama her altı aileden biri kısırlıktan etkilenmektedir.


       Gebelik birçok faktörün bir arada olması ile gerçekleşir. Sorunu olmayan çiftin, aylık gebe kalabilme oranı % 20-25’tir. Bir yılın sonunda yaklaşık % 85, 2 yılın sonunda ise % 90 çift, gebelik elde edebilmektedir. Gebelik oluşumu için; yumurtalıktan atılan sağlıklı bir yumurtanın, erkeğin sağlıklı döl hücresi olan sperm ile birleşmesi gereklidir. Bu olay kadının yumurtalık kanalında (fallop kanalında) meydana gelir ve döllenme (fertilizasyon) adı verilir.

       Yumurta ve spermin karşılaşması ve döllenen yumurtanın (embriyo), rahme ulaşabilmesi için fallop kanallarının açık ve sağlıklı olması gerekir. Bu nedenle 1 yılın sonun da istenilmesine rağmen gebelik gerçekleşmezse doktora başvurmakta yarar vardır.

       Gebe kalamama nedenleri bazen çok kolay saptanıp, sorun kolayca çözülürken, bir kısım problem daha zaman alıcı uygulamalar gerektirebilir. Çocuk sahibi olamayan ailelerin 1/3’ünde erkekte sorun varken, 1/3’ünde kadında sorun saptanmaktadır. Geri kalan 1/3’te ise her ikisinde de problemler mevcuttur. Ancak hemen söylemek gerekir ki yapılan basit testler, infertil çiftlerin yaklaşık %15’inde kesin nedeni saptanmakta yetersiz kalmaktadır (nedeni belli olmayan infertilite, unexplained infertilite)

       Yumurta veya spermin olmaması, spermin yumurtaya ulaşmasını tam olarak engelleyen durumlar ve rahme tutunmayı imkansız kılan hallerde kesinlikle doğal olarak gebelik meydana gelmez. Bu gibi temel nedenler yanında bazı küçük sorunlarda gebe kalmayı zorlaştırır. Küçük sorunların birkaçının bir arada olması da doğal yolla gebelik meydana gelme süresi ve şansı üzerine etkilidir. Bunu aşağıdaki tabloda da görmek mümkündür.

Küçük faktör sayısı       Aylık gebelik şansı      Tahmini gebe kalma süresi

              0                                    %20                                          4 ay

             1                                      %5                                           2 yıl

             2                                      %1                                           7 yıl

             3                                      %0.2                                       40 yıl



       İki küçük sorun bir aradaysa gebeliğin oluşması 7 yıl gibi bir zaman beklemeyi gerektirecektir. Bu gibi durumlarda tüp bebek en iyi seçenek olarak durmaktadır.



Kaynak: Ankara Tüp Bebek Merkezi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder