11 Haz 2012

Hamilelik öncesi yapılması gerekenler

Gebeliğe Hazırlanırken
İster doğal olarak ister yardımlı üreme teknikleri ile gebeliğe hazırlanırken, yaşam şeklinde yaratılacak olumlu değişiklikler sonuca yansıyacaktır. Bu yansımaların görünür hale gelmesi özellikle erkeklerde 3 aylık bir süreye ihtiyaç duyacaktır.

  • Az işlenmiş ve organik gıdaları tercih edin.
  • Kiloluysanız egzersiz ve diyetle kilo verin.
  • Çevresel toksinlerden mümkün mertebe uzak durun.
  • Sigarayı bırakın, alkol ve kafein tüketimini mümkün olduğunca azaltın.
Kilo Verin ve Gebe Kalın
Ülkemizde de aşırı kilonun artan bir problem olduğunu göz önüne alarak bazı öneriler getirmek istedik.

Aşırı kilonun kalp hastalıkları ve diabet (şeker hastalığı) ile ilişkisi açıkça bilinmektedir. Ancak üreme ve gebelik üzerine etkileri daha az bilinmektedir. İlgi çekici birkaç saptama yapmak gerekirse;

  • Kadın ya da erkekte olan aşırı kilo belirgin şekilde gebe kalma şansını etkiler.
  • Sadece anne ya da babasından biri aşırı kilolu olan bebeklerin, ileriki yaşamlarında hipertansiyon, kalp hastalığı ve şeker hastalığına yakalanma riskleri artar.
  • Aşırı kilolu kadınlarda tüp bebek başarısında da azalma olur.
  •  Tekrarlayan düşük riski 4 kat artar.
  • Spermlerde genetik (DNA) hasar oranı artar ve erkeklik hormonu seviyelerinde düşüş gözlenir. Sperm sayısı yarı yarıya azalabilir.

Bu olumsuz değişiklikler, beslenmenin düzenlenmesi ve sporla verilecek çok fazla olmayan kilolarla dahi geriye döndürülebilir.

Vücut kitle indeksinizi (BMI) hesaplayın ve aşrı kilolu olup olmadığınıza karar verin.
Vücudunuzu Gebeliğe Hazırlayın
Sağlıklı yaşamdan anne ve baba adayları kişisel olarak da fayda sağlarlar.

Kadınlar için:

Dengeli beslenin; Dengesiz beslenme ve aşırı sıkı diyetler vücut dengenizi bozarken, bağışıklık sisteminizi zayıflatacaktır. İyi beslenin ve sarsıcı diyetlerden kaçının. Yüksek A vitamini içeren gıdaların aşırı tüketimi bebeğiniz için zararlı olabilir. Buna karşın D vitamini alımınızı arttırabilirsiniz, bu sizin için gerekli olan kalsiyumun bağırsaklardan emilimini arttıracaktır.

Egzersiz; Aşırı egzersizlerden kaçının. Yürüyüş yapabilir, kalça, bel, karın ve pelvik kasları güçlendirici çalışmalar yapabilirsiniz.

Su tüketimi; Günde 10 – 12 bardak su için. Bu tüketimi gün içerisine yayın.

Fazla kafeinden kaçının; Kahve ve çay tüketiminizi günlük 2 – 3 fincan çay ya da kahve ile sınırlayın. Kafeinin kola ve çikolatada da olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Sigarayı bırakın; Gebe kalma şansınız üzerine olumsuz etkisi vardır.

Alkol tüketimini azaltın; Gebelikte tüketiminin güvenli olduğu bir düzey saptanmamıştır. Bir seferde 2 kadeh şarap ve biradan fazlasını tüketmeyin.

Enfeksiyonlardan korunun; Et, balık ve yumurtanın iyi pişmiş olarak tüketilmesine dikkat edin. Pastörize olmayan süt ve süt ürünlerini tüketmeyin. Sebze ve meyveleri iyi yıkayarak yiyin. Hayvanlarla temastan sonra ellerinizi iyice yıkayın. Özellikle kedilerden bulaşabilecek toksoplazmoz için dikkatli olun. Kedi dışkısı ile kirlenmiş eşya ve yiyecekler size bu hastalığı taşıyabilir.

Kullandığınız ilaçları ve besin desteklerini doktorunuzla konuşun

Kimyasallardan kaçının

Aşırı sıcak ortamlarda bulunmayın (sauna, hamam v.b.)

Stresinizi atacak hobiler edinin                     
Folik asid alın; Spina bifida gibi (omurganın kımi açık kalması) nöral tüp defektlerini azaltmak için planı gebelikten en az 1 ay öncesinden başlayarak günde en az 400 mcg folik asid alın ve gebelik 12 haftalık olana kadar devam edin.


Erkekler için;

 Beslenmenize ve alışkanlıklarınıza dikkat edin; Sperm oluşumu ve dışarı atılması 72 gün sürer. Bu dönemdeki kötü alışkanlıklar tedavi başarınızı etkileyebilir.

 Kimyasallardan ve çevresel toksinlerden uzak durun; Özellikle boya, yapıştırıcılar, baskı mürekkebi ve böcek ilaçlarına dikkat etmek gerekir.          
Sigara içmeyi bırakın; Sigara, sperm gelişimini olumsuz etkiler.

Kullandığınız ilaçları doktorunuz ile gözden geçirin; Peptik ülser, yüksek tansiyon ilaçları sperm sayısını düşürebilir. Erkeklik hormonu ilaçları ve Sulfasalazin kullanımında sperm üretimi tamamen durabilir.



Kaynak: Ankara Tüp Bebek Merkezi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder