27 Haz 2012

Gebe kalma şansınızı nasıl arttırırsınız?

        Birçok çift çocuk sahibi olmak için gün sayarken, birçoğu da bunun için uğraş veriyor. Peki gebe kalma şansınızı arttırmak için neler yapabilirsiniz?


        Gebeliğin Oluşumu

        Birçok faktöre bağlı, karmaşık bir süreçtir.

* Kadın sağlıklı bir yumurta, erkek sağlıklı spermler üretir.
* İyi fonksiyon gören ve açık tüpler spermle yumurtanın buluşmasına olanak sağlar.
* Karşılaştıklarında sperm yumurtayı döller.
* Genetik açıdan sağlıklı embriyo oluşur.
* Bu embriyo rahme ulaşarak tutunur.

        Bu basamakların her biri kısırlık nedeni olabilir. Gerçekte, insan üremesi verimsiz bir süreçtir. Çocuk sahibi olabilen bir çiftte, sperm – yumurta karşılaşmasında döllenme % 80 oranında gerçekleşir. Ancak bu durumda dahi embriyoların % 50’si gelişimini 2 hafta bile devam ettiremez. Kadında adet gecikmesi yaratmadan sonlanan bu durumdan çoğu zaman haberdar olmayız. Adet gecikmesi yaratacak kadar hayatiyetlerini sürdüren embriyoların % 25 ve hatta daha fazlası canlı doğumla sonuçlanmayacaktır.

        Değişik çalışmalarla saptanan, gebe kalma potansiyeline sahip genç bir çiftin canlı doğumla sonlanacak bir gebelik elde etme şansı % 20’dir. Kadın yaşı 36 olduğunda bu ihtimal azalır yani % 15 olur. İleri yaşlarda kendiliğinden gebe kalma şansının 45 yaşında % 1 olduğunu görürüz.

        Gebe kalma şansınızı arttırmak için basit öneriler

* Sağlıklı bir vücut ağırlığına ulaşın.
* Sigarayı bırakın.
* Dengeli ve sağlıklı beslenin.
* Yeterli miktarda uyuyun. Bu süre en az 7 saat olmalıdır.
* Stresinizi azaltın. Söylemesi kolay, uygulaması zor bir durumdur. Stresin düzeyini ve infertiliteye etkisini ölçmekte zordur. Sürecin kendisi stres doludur. Yinede stresinizi azaltmak için birkaç önerimiz var.
* Birisiyle konuşun, bu kişi arkadaşınız ya da profesyonel biri olabilir.
* Spor yapın ki doğal endorfinleriniz (mutluluk hormonu) bolca salınsın.
* Gülün. Sizi güldüren bir filme ya da gösteriye gidin.
* Meditasyon ve akupunktur uygulayın.

Ayrıca erkekler için: Cep telefonları ve laptop bilgisayarların testislere yakın bir durumda kullanılmasının spermler için iyi olmadığını gösteren araştırmalar var bundan kaçının. Sıkı iç çamaşırı, sık sauna ve hamam kullanımı testisleri yüksek sıcaklıklara maruz bırakacaktır, bu da sperm üretimini olumsuz etkileyen bir durumdur.

        Doğal döllenme süreci
        Yumurtanın döllenebilmesi için, erkeğin kadının vajeninin üst bölgesine bıraktığı spermlerin, rahim ağzından salgılanan ve servikal mukus denilen sulu sümüksü akıntıya tutunarak rahim içerisine ulaşması gerekir. Sonrasında spermler, fallop tüplerinin içlerine doğru seyahatlerini sürdürürler. Bu seyahati spermlerin hızlı ileri doğru hareketleri sağlarken, rahim duvarı da işlerini kolaylaştıracak şekilde kasılma hareketleriyle spermlere destek olur. Bu seyahat, spermde yumurtayı dölleme işlemine hazırlayan yapısal değişikliklerinde oluşmasını da sağlar.

        Sperm yumurta ile karşılaşınca, etrafındaki kabuğa tutunup bunu geçmek için çaba sarf eder. Bir sperm bunu başardığında, tetiklenen reaksiyon diğerlerinin girişini engeller. Kabuğu geçmeyi başaran spermin baş bölgesi yumurta kaynaşır ve erkek genetik bilgisi yumurtaya aktarılır. Döllenme böylece tamamlanmış olur.

        Yumurta, yumurtlanma sonrası 12 saat boyunca döllenebilme kabiliyetine sahiptir. Sperm ise yumurtlama dönemindeki rahim ağzı salgısı içerisinde 48 – 72 saat ve hatta daha uzun süre boyunca canlılığını sürdürebilir.



Kaynak: AnkaraTüpBebek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder